mali-i-zi-rrezikon-një-tjetër-dështim-për-një-gjyq-krimesh-lufte-09-11-2017 12 Sep 17 Mali i Zi rrezikon një tjetër dështim për një gjyq krimesh lufte

Pas një sërë lirimesh të sikletshme nga akuzat, Mali i zi po nis një tjetër gjyq krimesh lufte me të meta, me prokurorë që rrezikojnë përsëri të dështojnë për shkak të dëshirës për të arritur rezultate që do t’i bëjnë qejfin BE-së.

të-pandehurit-e-sëmurë-dhimbje-koke-për-gjykatën-e-hagës-08-04-2017 07 Aug 17 Të pandehurit e sëmurë dhimbje koke për Gjykatën e Hagës

Frika se mos një tjetër i pandehur vdes në paraburgim para marrjes së një vendimi përfundimtar, siç ndodhi në rastin e Sllobodan Millosheviçit, e ka bërë Gjykatën e Hagës të marrë masa parandaluese të pazakonta.

kroacia-shpreson-të-lirohet-në-apel-nga-akuzat-për-krime-lufte-në-bosnjë-03-17-2017 17 Mar 17 Kroacia shpreson të shfajësohet në apelin e Bosnjës për krime lufte

Kroacia po shpreson se do të shfajësohet nga akuzat për krime në Bosnjë dhe Hercegovinë gjatë kohës së luftës gjatë apelit në Hagë kundër dënimeve për krime lufte të gjashtë ish-liderëve kroatë të Bosnjës.

kroacia-polemikat-historike-shkaktojnë-tensione-me-serbinë-12-21-2016 28 Dec 16 Kroacia: Polemikat historike shkaktojnë tensione me Serbinë

Mosmarrëveshjet mbi trashëgiminë e regjimit pro-nazist të Kroacisë të kohës së Luftës së Dytë Botërore, të përkeqësuar nga ministri kontroversial i kulturës i vendit, shkaktuan debate në vend dhe jashtë tij në vitin 2016.

kosovë-pavarësisht-kundërshtimeve-miratohet-gjykata-e-re-speciale-12-19-2016 26 Dec 16 Kosovë: Pavarësisht kundërshtimeve, miratohet Gjykata e re Speciale

Prishtina në vitin 2016 miratoi themelimin e gjykatës së re me bazë në Hagë që do të gjykojë ish-luftëtarë të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, ndërsa gjyqet për krime lufte në vend u shoqëruan me polemika dhe shkaktuan protesta.

rruga-e-gjatë-për-në-gjykatë-e-kapiten-draganit--09-19-2016 20 Sep 16 Rruga e gjatë për në gjykatë e “Kapiten Draganit”

Ish-komandanti paraushtarak Dragan Vasiljkoviç punonte si instruktor golfi në Australi, por pas një dekade luftë kundër ekstradimit të tij, tashmë ai do të dalë në gjyq për krime lufte në Kroaci.

të-dënuarit-boshnjakë-për-krime-lufte-paguajnë-për-të-mos-hyrë-në-burg-08-09-2016 10 Aug 16 Të dënuarit boshnjakë për krime lufte paguajnë për të mos hyrë në burg

BIRN ka zbuluar se gjykatat boshnjake kanë lejuar pesë të dënuar për krime lufte të shmangin dënimin e tyre me burg në këmbim të pagesës së një gjobe – një praktikë që kritikët shprehen se tallet me drejtësinë.

a-do-të-gjykojë-ndonjëherë-serbia-gjeneralët-e-saj-për-krimet-në-kosovë--08-08-2016 08 Aug 16 A do të gjykojë ndonjëherë Serbia gjeneralët e saj për krimet në Kosovë?

Dy vjet pasi prokuroria serbe nisi të hetonte një gjeneral të Ushtrisë Jugosllave për dyshimet se ka urdhëruar sulmet në fshatrat e Kosovës që lanë 120 persona të vdekur në vitin 1999, nuk është paditur ende asnjë zyrtar ushtarak.

mburrja-e-serbisë-për-krimet-e-luftës-nxjerr-në-pah-dështimet-në-ndjekjet-penale-08-05-2016 05 Aug 16 Mburrja e Serbisë për krimet e luftës nxjerr në pah dështimet në ndjekjet penale

Pavarësisht pretendimit të kryeministrit serb Aleksandër Vuçiç se vendi i tij ka të dhënat më të mira në Ballkan për ndjekjet penale të krimeve të luftës, të dhënat sugjeruan se Serbia mbetet pas vendeve fqinjë si Bosnja dhe Kroacia.

si-e-ndryshon-historinë-vendimi-i-sheshelit-04-01-2016 01 Apr 16 Si “e ndryshon” historinë vendimi i Sheshelit

Duke e liruar Vojisllav Sheshelin nga të gjitha akuzat, Gjykata Penale Ndërkombëtare për ish-Jugosllavinë ndoqi një logjikë të gabuar, e kuptoi gabim historinë dhe tregoi mungesë njerëzie dhe mendimi praktik.

pafajësia-e-sheshelit-një-dhuratë-për-partitë-serbe-të-krahut-të-djathtë--03-31-2016 31 Mar 16 Pafajësia e Sheshelit – Një dhuratë për partitë serbe të krahut të djathtë?

Lirimi i Vojisllav Sheshelit nga akuzat u festua nga mbështetësit e tij, por mund të nxisë gjithashtu mbështetje për partitë nacionaliste të krahut të djathtë në zgjedhjet e ardhshme parlamentare, sugjeruan analistët.

ruajtja-e-arkivave-unike-të-luftës-të-gjykatës-së-hagës-03-29-2016 30 Mar 16 Ruajtja e arkivave unike të luftës të Gjykatës së Hagës

Gjykata Penale Ndërkombëtare për ish-Jugosllavinë ka grumbulluar një arkiv prej më shumë se 10 milion dokumentesh dhe prova të tjera të rëndësishme që duhet të ruhen si të dhëna të përhershme të viteve të luftës.

spektakli-plot-skandale-i-gjyqit-të-vojisllav-sheshelit-03-29-2016 30 Mar 16 Spektakli plot skandale i gjyqit të Vojisllav Sheshelit

Gjyqi për krime lufte i Vojisllav Shesheli pa një sërë skandalesh dhe ndërprerjesh, me liderin e Partisë Radikale Serbe duke e tallur në mënyrë të vazhdueshme gjykatën e OKB-së dhe duke refuzuar të rikthehej atje për të dëgjuar vendimin e tij që do të jepet të enjten.

vojisllav-shesheli-nxitësi-i-venitur-për-një-serbi-të-madhe--03-28-2016 Vojisllav Shesheli: Nxitësi i venitur për një “Serbi të madhe”

Lideri i Partisë Radikale Serbe, vendimi i të cilit për krime lufte jepet këtë javë, vazhdon të promovojë në mënyrë sfiduese kauzën e tij nacionaliste pavarësisht pakësimit të mbështetjes nga ana e publikut për retorikën e tij të vijës së ashpër.

vdekjet-nxjerrin-në-pah-plakjen-e-të-pandehurve-të-gjykatës-së-hagës-02-10-2016 10 Feb 16 Vdekjet nxjerrin në pah plakjen e të pandehurve të Gjykatës së Hagës

Vdekja e kriminelit serb të Bosnjës Zdravko Tolimir e çon në 12 numrin e të pandehurve të Gjykatës së Hagës, të cilët kanë vdekur ndërsa ishin në gjyq ose prisnin të kryenin dënimet e tyre.

Buletini ditor

* fushë e detyrueshme
Drejtësia Tranzicionale në Ballkan: Buletini ditor
Formati i E-mailit