thirrje-bosnjës-që-të-përshpejtojë-gjykimet-për-përdhunimet-gjatë-luftës-09-11-2017
12 Sep 17 Bosnjës thirrje që të përshpejtojë gjykimet për përdhunimet gjatë luftës

Bosnja nuk ka arritur të vendosë drejtësi për mijëra gra që u përdhunuan gjatë luftës së viteve 1992-1995 dhe duhet të përshpejtojë gjykimet dhe të sigurohet që viktimat të marrin kompensime, thuhej në një raport të ri të Amnesty International.

Më shumë
osbe-bosnja-shton-gjykimet-e-dhunës-seksuale-gjatë-luftës-06-21-2017
21 Jun 17 OSBE: Bosnja shton gjykimet e dhunës seksuale gjatë luftës

Sipas një raporti të OSBE-së, gjatë tre viteve të fundit, gjykatat dhe prokuroritë në Bosnjë dhe Hercegovinë kanë gjykuar më shumë çështje që përfshijnë dhunë seksuale gjatë luftës sesa më parë, por duhet bërë ende më shumë.

Më shumë
strategjia-e-drejtësisë-së-luftës-për-kosovën-e-dëmtuar-nga-ndasitë-04-10-2017
11 Apr 17 Strategjia e drejtësisë së luftës për Kosovën e dëmtuar nga ndasitë

Një grup pune i mbështetur nga qeveria në Kosovë i ngritur për hartimin e një strategjie kombëtare për ballafaqimin me të kaluarën e kohës së luftës është shoqëruar me nga ndasi, debate dhe dështime për të dhënë rezultate, thotë një raport i ri.

Më shumë
bosnja-kritikohet-se-ka-zhgënjyer-viktimat-e-përdhunimeve-të-luftës-03-13-2017
13 Mar 17 Bosnja kritikohet se ka zhgënjyer viktimat e përdhunimeve të luftës

Grupi i të drejtave të njeriut Amnesty International kritikoi autoritetet në Bosnjë se kanë dështuar në miratimin e ligjeve që do të ndihmonin me mijëra viktimat e dhunës seksuale gjatë kohës së luftës në vend.

Më shumë
viktimat-boshnjake-të-përdhunimeve-të-luftës-luftojnë-për-kompensime-09-09-2016
09 Sep 16 Viktimat boshnjake të përdhunimeve të luftës luftojnë për kompensime

Vetëm tre vendime në raste krimesh lufte në nivel shtetëror në Bosnjë dhe Hercegovinë janë urdhëruar t’i paguajnë kompensime viktimave të dhunës seksuale, por asnjë nga viktimat nuk ka marrë ende ndonjë pagesë.

Më shumë
i-dënuari-serb-i-bosnjës-s-kompenson-viktimën-e-përdhunimit-06-09-2016
09 Jun 16 I dënuari serb i Bosnjës s’kompenson viktimën e përdhunimit

Pavarësisht një urdhri gjykate, ish-luftëtari serb i Bosnjës, Slavko Saviç, ka dështuar të paguajë një kompensim prej 15,000 eurosh një gruaje që ai përdhunoi në Vogosca, pranë Sarajevës, gjatë kohës së luftës.

Më shumë
federata-e-bosnjës-do-të-ngrejë-një-komision-për-përdhunimet-gjatë-luftës-04-15-2016
18 Apr 16 Federata e Bosnjës do të ngrejë një komision për përdhunimet gjatë luftës

Entiteti i Federatës në Bosnjë planifikon të krijojë një komision të ri për të përcaktuar nëse viktimat e përdhunimeve gjatë luftës kanë të drejtë të kompensohen, por shoqatat e viktimave mbeten skeptikë për rezultatin e kësaj.

Më shumë
20-000-gra-u-abuzuan-seksualisht-gjatë-luftës-në-bosnje-09-28-2015
29 Sep 15 20,000 gra u abuzuan seksualisht gjatë luftës në Bosnje

Më shumë se 20,000 gra u përdhunuan ose u abuzuan seksualisht gjatë konfliktit të vitit 1992-95 në Bosnje, duke lënë një trashëgimi të traumës së përhapur gjerësisht në vend, thotë një studim i ri.

Më shumë
kosova-parashikon-pensione-për-viktimat-e-dhunës-seksuale-të-kohës-së-luftës
22 Jun 15 Kosova parashikon pensione për viktimat e dhunës seksuale të kohës së luftës

Njerëzit që u abuzuan seksualisht gjatë luftës së viteve 1998-1999 në Kosovë së shpejti do të mund të marrin pensiome pa u dashur të sigurojnë dëshmitarë për të vërtetuar pretendimet e tyre.

Më shumë
dhurohen-fustane-për-viktimat-e-përdhunimeve-në-kosovë
10 Jun 15 Dhurohen fustane për viktimat e përdhunimeve në Kosovë

Dhurimi i fustaneve është pjesë e një fushate për të rritur ndërgjegjësimin për viktimat e dhunës seksuale gjatë luftës, të cilat mbeten ende të margjinalizuara në shoqërinë e Kosovës.

Më shumë
bosnje-viktimat-e-përdhunimeve-duhet-të-flasin
09 Apr 15 Bosnje: Viktimat e përdhunimeve duhet të flasin

Me mijëra viktima të dhunës seksuale nga konflikti i viteve 1990, të cilat s’kanë folur kurrë për vuajtjen e tyre, duhet të ndihmohen t’i japin fund ‘ciklit të heshtjes’, u tha në një konferencë në Sarajevë.

Më shumë
kriza-politike-në-kosovë-vononë-apelin-e-kombeve-të-bashkuara-për-përdhunimet-e-luftës
11 Dec 14 Kriza politike në Kosovë vononë apelin e Kombeve të Bashkuara për përdhunimet e luftës

Dërgimi i një peticioni i cili i kërkon Kombeve të Bashkuara të përgatisë një raport mbi përdhunimet gjatë kohës së luftës në Kosovë, i firmosur nga 115,000 njerëz, është shtyrë për shkak të krizës së fundit politike në vend.

Më shumë
bosnja-arreston-të-dyshuarin-për-përdhunim-gjatë-lufës-në-sarajevë
01 Dec 14 Bosnja arreston të dyshuarin për përdhunim gjatë lufës në Sarajevë

Ish paraushtaraku serb Milkan Gojkoviç u arrestua me dyshimin se ka përdhunuar një grua në Grabvica, distrikt i Sarajevës, në vitin 1992.

Më shumë
protokolli-kundër-dhunës-seksuale-përshëndetet-në-bosnjë
20 Nov 14 Protokolli kundër dhunës seksuale përshëndetet në Bosnjë

Një protokoll ndërqeveritar mbi hetimin dhe dokumentimin e dhunës seksuale në konflikte u promovua në Sarajevë të mërkurën me një mesazh që është me rëndësi jetësore që të mos ketë klimë pandëshkueshmërie për krime të tilla.

Më shumë
dy-serbë-të-kosovës-lirohen-nga-akuzat-për-përdhunim-gjatë-luftës
02 Oct 14 Dy serbë të Kosovës Lirohen nga Akuzat për Përdhunim Gjatë Luftës

Gjykata e lartë në Prishtinë liroi dy serbë të Kosovës të cilët akuzoheshin për përdhunimin e një 16-vjeçare me etni shqiptare gjatë luftës në prill 1999.

Më shumë

Buletini ditor

* fushë e detyrueshme
Drejtësia Tranzicionale në Ballkan: Buletini ditor
Formati i E-mailit