bosnja-shpreson-të-përfundojë-rastet-e-krimeve-të-luftës-deri-në-vitin-2023-02-23-2018
23 Feb 18 Bosnja shpreson të përfundojë rastet e krimeve të luftës deri në vitin 2023

Mbikëqyrësi gjyqësor i Bosnjës, Këshilli i Lartë Gjyqësor dhe Prokurorial, ka mbështetur ndryshimet e propozuara në strategjinë kombëtare të krimeve të luftës për të trajtuar vonesat në procesimin e qindra rasteve dhe për t’u siguruar që ato të përfundojnë brenda pesë vjetësh.

Më shumë
i-dënuari-boshnjak-për-krime-lufte-arratiset-për-të-shmangur-burgun-02-22-2018
22 Feb 18 I dënuari boshnjak për krime lufte arratiset për të shmangur burgun

Miroslav Duka, një ish-anëtar i forcës policore serbe të Bosnjës, nuk u paraqit në burg për të nisur dënimin e tij me 12 vjet burg për krime kundër boshnjakëve dhe kroatëve në Bileca në Bosnjë dhe Hercegovinë.

Më shumë
prokurorët-e-okb-së-kundërshtojnë-kërkesën-e-mlladiçit-për-lirim-02-21-2018
21 Feb 18 Prokurorët e OKB-së kundërshtojnë kërkesën e Mlladiçit për lirim

Prokuroria e Gjykatës së Hagës i bëri thirrje Gjykatës së OKB-së të refuzojë kërkesën e ish-kreut ushtarak serb të Bosnjës Ratko Mlladiç që të lirohet për të shkuar në Serbi ku do t’i nënshtrohet trajtimit mjekësor, ndërkohë që apeli kundër dënimit të tij po shqyrtohet ende.

Më shumë
ish-ushtari-serb-i-bosnjë-gjykohet-për-përdhunim-në-visegrad-gjatë-luftës-02-19-2018
19 Feb 18 Ish-ushtari serb i Bosnjë gjykohet për përdhunim në Visegrad gjatë luftës

Ish-ushtari i Ushtrisë Serbe të Bosnjës Vuk Ratkoviç - i akuzuar për torturim, abuzim dhe përdhunim të një gruaje serbe në Visegrad gjatë kohës së luftës sepse ajo ishte e martuar me një boshnjak – doli në gjyq në Sarajevë.

Më shumë
bosnja-liron-komandantin-e-policisë-serbe-të-akuzuar-për-gjenocidin-në-srebrenicë--02-16-2018
16 Feb 18 Bosnja liron komandantin serb nga akuzat për gjenocid në Srebrenicë

Ish-komandanti i forcave speciale të policisë, Goran Sariç u shpall i pafajshëm për përfshirjen e tij në gjenocidin e Srebrenicës në vitin 1995 pasi gjykata vendosi se nuk ishte në dijeni të planit për vrasjen e popullatës së qytetit boshnjak.

Më shumë
dëshmitarja-në-hagë-njerëzit-e-arkanit-vranë-boshnjakët-në-zvornik-02-15-2018
15 Feb 18 Dëshmitarja në Hagë: ‘Njerëzit e Arkanit’ vranë boshnjakët në Zvornik

Një dëshmitare tha në gjyqin e ish-krerëve të sigurimit serb të shtetit Jovica Stanisiç dhe Franko Simatoviç se forcat paraushtarake serbe të udhëhequra nga Arkani famëkeq vranë boshnjakët në Zvornik në prill 1992.

Më shumë
pas-raportimit-të-birn-masa-disiplinore-për-ushtarin-që-lavdëroi-mlladiçin-02-15-2018
15 Feb 18 Pas raportimit të BIRN, masa disiplinore për ushtarin që lavdëroi Mlladiçin

Ministria e Mbrojtjes po merr masa kundër një ushtari të Ushtrisë Boshnjake lavdërimet e të cilit për kreun ushtarak serb të Bosnjës Ratko Mlladiç në rrjetet sociale u raportuan për herë të parë nga BIRN.

Më shumë
kroati-i-bosnjës-i-liruar-nga-akuzat-ngre-padi-për-dëmshpërblim-02-14-2018
14 Feb 18 Kroati i Bosnjës i liruar nga akuzat ngre padi për dëmshpërblim

Ish-luftëtari kroat i Bosnjës Pavo Glavas, i cili u lirua nga akuzat për përdhunimin e dy grave gjatë kohës së luftës, po padit Bosnjën dhe Hercegovinën për 75,000 euro për shkak të fitimeve që ai humbi gjatë kohës që u mbajt në paraburgim.

Më shumë
kroatët-gjykohen-për-abuzime-në-kampet-e-burgimit-në-herceg-bosnjë-02-14-2018
14 Feb 18 Kroatët gjykohen për abuzime në kampet e burgimit në Herceg-Bosnjë

Në gjyqin e Marinko Mariç dhe Zeljko Rodin, ish-ushtarë kroatë të Bosnjës të akuzuar për abuzim me civilët boshnjakë të ndaluar dhe të burgosurit e luftës në vitin 1993, u tregua se si të burgosurit abuzoheshin dhe kanoseshin nëpër kampe.

Më shumë
ministri-serb-i-bosnjës-mohon-të-ketë-pranuar-gjenocidin-e-srebrenicës-02-10-2018
12 Feb 18 Ministri serb i Bosnjës mohon të ketë pranuar gjenocidin e Srebrenicës

Ministri boshnjak i sigurisë, Dragan Mektiç, ka mohuar të ketë thënë se serbët duhet ta pranojnë se masakrat e Srebrenicës ishin gjenocid, duke këmbëngulur se ai ishte cituar gabim nga një gazetë.

Më shumë
ish-luftëtarët-kroatë-të-bosnjës-akuzohen-për-kampet-e-ndalimit-në-mostar-02-09-2018
09 Feb 18 Ish-luftëtarët kroatë të Bosnjës akuzohen për kampet e ndalimit në Mostar

Njëmbëdhjetë ish-anëtarë të Këshillit Korat të Mbrojtjes do të dalin në gjyq për krime kundër njerëzimit për mbajtjen e paligjshme të boshnjakëve në kushte çnjerëzore në Mostar në vitin 1993 dhe 1994.

Më shumë
liderët-kroatë-të-bosnjës-akuzohen-se-provokuan-urrejtje-02-07-2018
07 Feb 18 Liderët kroatë të Bosnjës akuzohen se provokuan urrejtje

Një grup i viktimave boshnjake të luftës paraqiti një ankesë penale duke akuzuar liderët politikë Dragan Coviç dhe Bozo Ljubiç për provokim urrejtje etnike duke sfiduar një vendim të Gjykatës së Hagës që i dënonte zyrtarët kroatë të Bosnjës.

Më shumë
dënohet-roli-i-të-dënuarit-të-srebrenicës-në-eventin-shtetëror-serb-02-07-2018
07 Feb 18 Kritikohet roli i të dënuarit të Srebrenicës në eventin shtetëror serb

Aktivistë serbë të të drejtave të njeriut dënuan pjesëmarrjen e ish-oficerit të Ushtrisë Serbe të Bosnjës Vinko Pandureviç, i cili u dënua për krime lufte në Srebrenicë, në një event të sponsorizuar nga shteti në Beograd.

Më shumë
programi-i-morgan-freeman-për-srebrenicën-zemëron-serbët-e-bosnjës-02-06-2018
07 Feb 18 Programi i Morgan Freeman për Srebrenicën zemëron serbët e Bosnjës

Mbulimi i masakrave të Srebrenicës dhe rrethimit të Sarajevës nga ana e forcave serbe të Bosnjës në një program me pjesëmarrjen e Morgan Freeman ka shkaktuar akuza për propagandë anti-serbe kundër National Geographic Channel.

Më shumë
ish-polici-kroat-i-bosnjës-lirohet-nga-akuzat-për-drejtimin-e-sulmit-në-fshat-02-05-2018
05 Feb 18 Ish-polici kroat i Bosnjës lirohet nga akuzat për drejtimin e sulmit në fshat

Ish-polici ushtarak i Këshillit Kroat të Mbrojtjes Zdenko Andabak u lirua nga akuzat në apel për krime lufte gjatë një sulmi në fshatin Grborezi në komunën e Livnos në vitin 1993.

Më shumë

Buletini ditor

* fushë e detyrueshme
Drejtësia Tranzicionale në Ballkan: Buletini ditor
Formati i E-mailit