shqiptari-i-kosovës-ndalohet-për-krime-lufte-kundër-shqiptarëve-08-11-2017
11 Aug 17 Shqiptari i Kosovës ndalohet për krime lufte kundër shqiptarëve

Një gjykatë në Kosovë la në paraburgim Agim Sahitajn pasi prokurorët e akuzuan atë se ka bashkëpunuar me forcat serbe për të sulmuar, vrarë, grabitur dhe dëbuar fshatarët shqiptarë të Kosovës gjatë luftës në vitin 1999.

Më shumë
malit-të-zi-i-kërkohet-të-financojë-monumentin-e-komandantit-çetnik-08-08-2017
08 Aug 17 Malit të Zi i kërkohet të financojë monumentin e komandantit çetnik

Një zyrtar vendas në qytetin e Beranes i ka kërkuar qeverisë malazeze të paguajë për ndërtimin e një monumenti në nder të komandantit çetnik të kohës së Luftës së Dytë Botërore Pasvle Djurisiç, i cili u vra në vitin 1945.

Më shumë
maqedonia-përkujton-masakrën-e-pritës-në-karpalak-08-08-2017
08 Aug 17 Maqedonia përkujton masakrën e pritës në Karpalak

Maqedonia po shënon 16-vjetorin e pritës dhe vrasjes së dhjetë ushtarëve në autostradën Shkup-Tetovë afër fundit të konfliktit të armatosur të vitit 2001 me rebelët etnikë shqiptarë. 

Më shumë
ligji-i-gjuhës-shqipe-në-maqedoni-shkon-drejt-miratimit-08-04-2017
07 Aug 17 Ligji i gjuhës shqipe në Maqedoni shkon drejt miratimit

Një ligj që do të zgjerojë përdorimin e shqipes në Maqedoni pritet të arrijë së shpejti në parlamentin maqedonas pasi partnerët qeverisës kanë arritur kompromisin për përmbajtjen e tij.

Më shumë
boshnjakët-shënojnë-25-vjet-që-pas-mbylljes-së-kampit-në-omarska-08-04-2017
04 Aug 17 Boshnjakët shënojnë 25 vjet që pas mbylljes së kampit në Omarska

Njëzetë e pesë vjetorin e fillimit të lirimit të të ndaluarve nga kampi famëkeq i Omarskës, i drejtuar nga forcat serbe të Bosnjës në Prijedor, do të shënohet këtë fundjavë.

Më shumë
frika-e-serbisë-për-anëtarësimin-e-kosovës-në-interpol-e-pabazë--08-03-2017
04 Aug 17 Frika e Serbisë për anëtarësimin e Kosovës në Interpol “e pabazë”

Beogradi e pranon se Kosova së shpejti mund të bëhet anëtare e Interpolit, por frika e tij se kjo mund të çojë në arrestimin e anëtarëve të forcave serbe të sigurisë është e gabuar, thanë ekspertët.

Më shumë
anëtari-kroat-i-hdz-së-kërcënon-ojq-në-për-ndjesën-për-stuhinë-08-01-2017
01 Aug 17 Anëtari kroat i HDZ-së “kërcënon OJQ-në” për ndjesën për Stuhinë

Nisma Rinore për të Drejtat e Njeriut tha se ishte kërcënuar nga një anëtar i Bashkimit Demokratik Kroat, HDZ, për shkak të fushatës së saj për ndjesë ndaj viktimave serbe të Operacioni Stuhia në vitin 1995.

Më shumë
veteranë-kroatë-prishin-përkujtimoren-e-serbëve-të-vrarë-gjatë-luftës-së-ii-botërore-07-31-2017
31 Jul 17 Veteranë kroatë prishin përkujtimoren e serbëve të vrarë gjatë Luftës së II Botërore

Një grup veteranësh kroatë të luftës së viteve 1990 bërtitën dhe ofenduan folësit në një përkujtimore të mbajtur për civilët serbë të vrarë nga lëvizja fashiste ustashe e kohës së Luftës së Dytë Botërore në qytetin e Glinës.

Më shumë
kosova-liron-ish-guerilasin-nga-akuza-për-sulm-ndaj-policisë-maqedonase-07-28-2017
28 Jul 17 Kosova liron ish-guerilasin nga akuza për sulm ndaj policisë maqedonase

Një gjykatë në qytetin e Gjilanit liroi nga akuzat Lirim Jakupin, i cili ka qenë anëtar i grupeve guerilase etnike shqiptare në Kosovë, Maqedoni dhe Serbi, për sulm ndaj policisë maqedonase në vitin 2014 dhe 2004.

Më shumë
haga-refuzon-lirimin-e-parakohshëm-të-gjeneralit-serb-të-bosnjës-07-28-2017
28 Jul 17 Haga refuzon lirimin e parakohshëm të gjeneralit serb të Bosnjës

Gjykata e Hagës refuzoi kërkesën e gjeneralit serb të Bosnjës Radivoje Miletiç për lirim të parakohshëm, sepse, sipas llogaritjes së gjykatës, ai nuk ka kryer dy të tretën e dënimit të tij.

Më shumë
bosnja-mendon-t-i-ndalojë-të-dënuarit-për-krime-lufte-të-kandidojnë-në-zgjedhje-07-26-2017
26 Jul 17 Bosnja mendon t’i ndalojë të dënuarit për krime lufte të kandidojnë në zgjedhje

Një amendament i propozuar për legjislacionin zgjedhor të Bosnjës dhe Hercegovinës do të ndalonte personat që kanë kryer dënime për krime lufte apo shkelje të tjera të së drejtës humanitare të kandidojnë në zgjedhje.

Më shumë
gjykata-serbe-refuzon-rinisjen-e-gjyqit-të-srebrenicës-07-26-2017
26 Jul 17 Gjykata serbe refuzon rinisjen e gjyqit të Srebrenicës

Një gjykatë në Beograd refuzoi mocionin e kryeprokurores së krimeve të luftës për të vazhduar gjyqin e tetë ish-policëve serbë për masakrat në Srebrenicë, duke thënë se kërkesa bazohej në akuza që tashmë ishin rrëzuar.

Më shumë
raporti-serbia-organizoi-gjyqe-të-padrejta-të-shqiptarëve-të-kosovës-07-25-2017
25 Jul 17 Raporti: Serbia “organizoi gjyqe të padrejta të shqiptarëve të Kosovës

Gjykatat serbe organizuan pothuajse 2,000 gjyqe të padrejta të shqiptarëve të Kosovës nga viti 1998 deri në vitin 2000, duke shkelur të drejtat e tyre dhe duke përdorur teknika të diskredituara për t'i dënuar ata, pohoi një raport nga Qendra për të Drejtën Humanitare.

Më shumë
fushata-thirrje-kroacisë-t-i-kërkojnë-ndjesë-viktimave-të-stuhisë--07-25-2017
25 Jul 17 Fushata thirrje Kroacisë t’i kërkojnë ndjesë viktimave të “Stuhisë”

OJQ-ja Nisma Rinore për të Drejtat e Njeriut ka nisur një fushatë në Zagreb duke i bërë thirrje qeverisë t’i kërkojë ndjesë viktimave serbe të Operacionit Stuhia që u zhvillua në gusht 1995.

Më shumë
gjykata-e-hagës-liron-nga-paraburgimi-stanisiçin-dhe-simatoviçin-07-25-2017
25 Jul 17 Gjykata e Hagës liron nga paraburgimi Stanisiçin dhe Simatoviçin

Gjykata e OKB-së liroi përkohësisht për pushimet e verës ish-krerët e sigurimit të shtetit në Serbi Jovica Stanisiç dhe Franko Simatoviç, të cilët po rigjykohen për krime lufte në Kroaci dhe Bosnje e Hercegovinë.

Më shumë

Buletini ditor

* fushë e detyrueshme
Drejtësia Tranzicionale në Ballkan: Buletini ditor
Formati i E-mailit