brenga-e-mëmësisë-së-humbur-e-viktimave-boshnjake-të-përdhunimeve-të-luftës-10-20-2016 20 Oct 16 Brenga e mëmësisë së humbur e viktimave boshnjake të përdhunimeve të luftës

Më shumë se 1,000 gra në Bosnje dhe Hercegovinë që vuajtën dhunë seksuale gjatë konfliktit të viteve 1990 nuk mund të bëhen nëna për shkak të traumave të rënda psikologjike dhe pasojave mjekësore të përdhunimeve.

konkurrenti-i-kroacisë-për-oskar-një-histori-dashurie-dhe-lufte-10-17-2016 18 Oct 16 Konkurrenti i Kroacisë për Oskar, një histori dashurie dhe lufte

Një telefonatë nga një kriminel lufte ndryshon jetët e dy njerëzve në një film me regji të regjisorit kroat Zrinko Ogresta, i cili tregon mbi impaktin e vazhdueshëm të konfliktit të viteve 1990 në marrëdhëniet njerëzore.

maqedoni-dhjetëra-padi-sfidojnë-gjuetarët-e-spiunëve-10-13-2016 14 Oct 16 Maqedoni, dhjetëra padi sfidojnë gjuetarët e spiunëve

Ligji i Lustracionit që sanksionoi maqedonasit e deklaruar si ish-bashkëpunëtorë të policisë sekrete maqedonase është ndërprerë, por dhjetëra padi vazhdojnë ende për të rrëzuar vendimet tij të dyshuara si të motivuara politikisht.

pafuqia-e-perëndimit-forcon-liderin-serb-të-bosnjës-10-11-2016 12 Oct 16 Pafuqia e Perëndimit forcon liderin serb të Bosnjës

Zyrtarët e BE-së dhe Shteteve të Bashkuara treguan se nuk do të vepronin për referendumin e paligjshëm të serbëve të Bosnjës para zgjedhjeve lokale për të shmangur rritjen e mëtejshme të tensioneve, por edhe pas zgjedhjeve, ata heshtin.

bilal-kasami-lideri-i-partisë-maqedonase-anti-establishment-10-07-2016 11 Oct 16 Bilal Kasami: Lideri i partisë anti-establishment të Maqedonisë

Kryetari i një prej partive të reja etnike shqiptare të Maqedonisë shpreson të ndryshojë vendin duke parandaluar mbajtjen e pushtetit nga vetëm një grup etnik.

fotografi-dokumenton-impaktin-e-luftës-së-kosovës-te-njerëzit-10-10-2016 10 Oct 16 Fotografi dokumenton impaktin njerëzor të luftës së Kosovës

Për një ekspozitë të re në Prishtinë, fotografi holandez Willem Poelstra përdori historinë e vetë prindërve të tij si pikënisje për të treguar impaktin afatgjatë të luftës së viteve 1990 te njerëzit e zakonshëm në Kosovë.

gratë-me-të-zeza-shënojnë-25-vite-rezistencë-10-10-2016 10 Oct 16 “Gratë me të zeza” shënojnë 25 vite rezistencë

Grupi i aktivisteve “Gratë me të zeza” shënon 25-vjetorin e organizimit të demonstratave paqësore kundër militarizmit dhe kërcënimeve për dhunë nga ana e nacionalistëve serbë.

srebrenica-pret-në-ankth-rezultatet-e-votimit-për-kryetar-komune-10-06-2016 06 Oct 16 Srebrenica pret në ankth rezultatet e votimit për kryetar komune

Zyrtarët u shprehën se situata ishte e qetë, por disa banorë vendas ishin tepër nervozë ndërsa vazhdonin të prisnin të mësonin nëse ishte boshnjak apo serb ai që fitoi zgjedhjet komunale në Srebrenicë, qyteti që ishte një pikë tepër kritike gjatë kohës së luftës.

opozita-shqiptarë-e-maqedonisë-merr-në-konsideratë-bashkimin-në-zgjedhjet-elektorale-10-04-2016 05 Oct 16 Opozita shqiptare e Maqedonisë merr në konsideratë bashkimin në zgjedhjet

Në mes të krizës së vazhdueshme në Maqedoni, opozita etnike shqiptare sheh një mundësi për të fituar avantazh duke bashkuar forcat për zgjedhjet e dhjetorit, por dyshon për ndonjë koalicion të mundshëm me partitë etnike maqedonase.

gjykata-e-re-e-kosovës-përballet-me-shqetësimet-për-mbrojtjen-e-dëshmitarëve-10-02-2016 03 Oct 16 Gjykata e re e Kosovës përballet me shqetësimet për mbrojtjen e dëshmitarëve

Mbrojtja e dëshmitarëve që dëshmojnë për luftën në Kosovë ka qenë prej kohësh një sfidë e madhe, por Gjykata Speciale e Kosovës me bazë në Hagë beson se ajo mund të jetë e suksesshme aty ku të tjerë dështuan.

serbët-pretendojnë-diskriminim-gjuhësor-në-shkolla-në-mal-të-zi-09-30-2016 30 Sep 16 Serbët pretendojnë diskriminim gjuhësor në shkolla në Mal të Zi

Organizatat serbe në Mal të Zi po i bëjnë thirrje autoriteteve t’i japin fund asaj që ata pretendojnë se është diskriminim i sanksionuar zyrtarisht kundër gjuhës serbe dhe shkrimit cirilik në shkolla.

historiani-revizionizmi-i-luftës-së-dytë-botërore-në-kroaci-i-frikshëm--09-26-2016 28 Sep 16 Historiani: Revizionizmi i Luftës së Dytë Botërore në Kroaci “i frikshëm”

Historiani britanik Rory Yeomans, i cili ka studiuar lëvizjen ustashe fashiste kroate, thotë se ai është i shqetësuar nga përpjekjet e politikanëve dhe akademikëve për të zvogëluar krimet që u kryen gjatë Luftës së Dytë Botërore.

prokuroria-e-krimeve-të-luftës-në-serbi-në-udhëkryq-09-26-2016 27 Sep 16 Prokuroria e krimeve të luftës në Serbi në udhëkryq

Kryeprokurori i ardhshëm i krimeve të luftës në Serbi përballet me sfida të vështira – përmirësimi i të dhënave të çështjeve gjyqësore, të përballet me presione politike dhe të plotësojë kërkesat e BE-së, që janë tepër të rëndësishme për negociatat e anëtarësimit të vendit në BE.

gjykata-e-ob-së-përplaset-me-serbinë-për-kanosje-dëshmitarësh-09-25-2016 26 Sep 16 Gjykata e OKB-së përplaset me Serbinë për kanosje dëshmitarësh

Gjykata e OKB-së në Hagë është përpjekur shumë të mbrojë dëshmitarët dhe ka ndjekur penalisht disa persona për kanosje, por përpjekja e saj e fundit ka shkaktuar një debat të pakëndshëm me Serbinë.

referendumi-serb-i-bosnjës-rrezikon-të-rihapë-kutinë-e-pandorës-09-23-2016 23 Sep 16 Referendumi serb i Bosnjës rrezikon të rihapë Kutinë e Pandorës

Referendumi tepër i diskutueshëm i serbëve të Bosnjës që do të mbahet të dielën, i cili shkel në mënyrë të drejtpërdrejtë vendimet e marra nga autoritetet shtetërore dhe ndërkombëtare, do të dëmtojë mekanizmat e zbatimit të Marrëveshjes së Paqes të Dejtonit të vitit 1995.

Buletini ditor

* fushë e detyrueshme
Drejtësia Tranzicionale në Ballkan: Buletini ditor
Formati i E-mailit